woensdag 18 juni 2014

Rupsenplaag buxus

Samen zullen we de strijd aangaan! Opnieuw, ronde twee, worden de jonge rupsen van de buxusmot in tuinen en parken aangetroffen. Deze rupsen eten de bladeren van de buxus op waardoor de . Dode blaadjes, spinnenwebben of kale takjes aan je buxus ? Heb je last van buxus rupsen die jouw buxus aantasten?

En de buxusrups vreet binnen twee weken uw buxus volkomen kaal. Grote kans dat de buxusmot zich in uw buxus heeft genesteld. Zie je aangevreten bladeren en spinsels in je buxus ? Als je goed kijkt zie je waarschijnlijk tientallen rupsen. Die variëren van het inspuiten van de buxus met water en afwasmiddel tot het wegspuiten van de rupsen met een hogedrukspuit en de larven . Op één buxusplant kunnen meerdere rupsen voorkomen die, naarmate ze groter worden, ook meer blaadjes aantasten. De jonge rupsen zijn vuilgeel en enkele millimeters groot, maar groeien snel uit.


Buxus sempervirens, die in Azië niet voorkomt.

Ik keek afgelopen week naar mijn heg, en er zaten allemaal rupsen in. Binnen een dag was mijn heg kaal, zegt Nicky Arens uit het Gelderse . De rupsen hebben het ook voorzien op de buxushagen van RTL. Grote hoeveelheden rupsen resulteren uiteindelijk in kaalvraat van de buxus.


De eerste schade is meestal lastig te zien. De vraatsporen van jonge rupsen zijn . En helaas zijn het geen onschuldige rupsen. Die raad geeft de Landelijke Gilden.


Nu zijn de meeste rupsen uitgekomen. Buxus is een zeer populaire plant in de tuin. Dankzij zijn mooie, groene kleur het hele jaar door is het een echt pareltje.


Zijn vraatzucht verandert de groene buxus in dorre struiken. Als een olievlek verspreidden de rupsen zich over het hele land. Dus elk jaar goed mesten, zegt hij. Van een paar rupsen in een buxus gaat de plant echt niet kapot.


Rupsen van de buxusmot kunnen op vrij korte tijd grote schade aanrichten aan. Het is vaak de combinatie van die rups .

Niet elke schade aan buxus wordt veroorzaakt door de buxusmot. Hier zullen vervolgens de rupsen uitkomen die de buxus vervolgens als voedingsbron gebruiken. De cyclus van de buxusmot is maar kort, zo heeft hij een . Lees hier hoe je voorkomt dat de rupsen ook jouw buxus kaal vreten. Grote aantallen rupsen kunnen de volledige plant kaal vreten. Ze zijn alweer gespot in de Woerdense buxussen.


Wanneer de eitjes met buxusrupsen uitkomen vreten ze in korte tijd een flinke buxus op. In Nieuwerkerk aan den IJssel en omgeving zorgt een rupsenplaag voor massale sterfte van buxusstruiken en heggen. Helaas is het ook een lekkernij voor de glyphodes perspectalis of buxusmot. Maar eigenlijk is het zonde om buxus uit te doen, want de wortels zijn niet dood.


De buxus rupsen beginnen binnenin de buxus en eten . Voorkom dat je buxus aangetast wordt! Helaas, wie een buxus heeft kent nu ook de rups, die de plant kaalvreet en blaadjes aan elkaar spint. In het voorjaar de rupsen , eind zomer de . Als u buxus in de tuin heeft staan is deze zeer waarschijnlijk al . Dit kun je hier tegen doen: Bespuit de stukken buxus met daarin de motten en rupsen met een biologisch bestrijdingsmiddel of groene zeep. Buxus rupsen zijn een plaag in Nederland.


U hoeft uw Buxus na een aantasting niet te verwijderen, hoe dor en kaal uw Buxus er. Wie rupsen vindt, kan zijn buxus best spuiten met biologische bestrijdingsmiddelen. Middelen op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis . Heb jij een buxus in je tuin staan en is die bruingrijs geworden?


Zitten er kale takjes of een klein spinneweb in de buxusplant?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts